joi, 6 martie 2014

Olimpici naţionali în 2009...



                                      Pe drumul spiritualităţii

În anul 2009, în  perioada 11-16 aprilie din vacanţa de primăvară s-a desfăşurat la Botoşani cea de-a XXII-a ediţie a Olimpiadei de limbi clasice , care a lăsat urme adânci în memoria participanţilor.
Într-o atmosferă de veritabilă primenire a cugetului şi a simţirii,  olimpicii naţionali s-au întâlnit în spaţiul generos al zonei din Nordul Moldovei care a dat României şi universalităţii nume prestigioase ale culturii şi ştiinţei naţionale: poetul Mihai Eminescu, pictorii Ştefan Luchian şi Octav Băncilă, compozitorul George Enescu, matematicianul şi filosoful Octav Onicescu, istoricul Nicolae Iorga, dramaturgul Mihail Sorbul, biologul Grigore Antipa, lingvistul Alexandru Graur, Patriarhul Teoctist şi Părintele Cleopa, ca şi alţi nenumăraţi ctitori de cultură şi civilizaţie romăneasca de care întregul neam este mândru.
Am pornit la drum cu emoţiile inerente unei competiţii naţionale, ştiind că ne vom întâlni cu profesori de marcă ai ţării, iar elevii se vor confrunta cu subiecte dificile, menite să aducă în prim-plan pe cei mai buni, dintre cei care alcătuiesc "o veritabilă aristocraţie a spiritului”, după cum afirma prof.univ.Traian Diaconescu de la Universitatea lexandru Ioan Cuza din Iaşi,  în cuvântul rostit la Festivitatea de deschidere a olimpiadei.din data de 12 aprilie.
Impresiile acumulate au fost copleşitoare, de aceea cu greu se poate face o sinteză a evenimentelor trăite .Drumul către acest oraş a fost semnificativ:  :în fiecare staţie de pe traseul Bucureşti-Botoşani, trenul încărca noi loturi olimpice, iar vagoanele se transformau treptat în săli ample de studiu, în care elevii citeau cu râvnă neostoită multele cărţi, conspecte,  purtate în bagajul de mână.
Întâmpinaţi călduros de gazdele botoşănene, am fost îndrumaţi către locul unde urma să fim găzduiţi, grupul din Covasna având prilejul de a cunoaşte condiţiile excelente de cazare asigurate de internatul Colegiului Naţional August Treboniu.Laurian, unde s-a desfăşurat şi proba de concurs.
Ziua de 14 aprilie a marcat pentru  noi  o dublă bucurie: la ora 18 s-au afişat rezultatele, care erau  deosebit de frumoase pentru judeţul Covasna, iar la ora 20, în sala Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, în cadrul unui program complex, a avut loc Fesivitatea de lansare a cărţii “Aetas aurea-Feţele unui veac”, autor Maria Stoica.
Deşi concurenţa din acest an a fost extreme de dură, cele două eleve de la C.N. "Mihai Viteazul" din Sf.Gheorghe pot fi mândre de reuşita lor. Grigoroşcuţă Maria Diana , din clasa a IX-a C, a obţinut Premiul III, cu media 9,50 şi felicitări pentru cea mai bună rezolvare a subiectelor de strictă specialitate. La fel de importantă este performanţa elevei Novac Izabela, din aceeaşi clasă de uman, care a obţinut Menţiune, cu media 8,70.
În mod excepţional, la Festivitatea de premiere,  beneficiarii premiilor I, II şi III au rămas în faţa publicului din sală, fiind răsplătiţi cu îndelungi aplauze, iar profesorii care au asigurat pregătirea premianţilor au primit o Diplomă de excelenţă care să consemneze acest lucru. Le-au înmânat-o chiar elevii pregătiţi de ei, în aplauzele publicului.
A fost o perioadă extrem de solicitantă, venind să răsplătească  munca în echipă a celor mai studioşi elevi care, ignorând tentaţiile moderne, si-au jertit cu generozitate timpul liber, pregătindu-se pentru cea mai importantă întrecere din viaţa lor.
Dacă am fi întrebaţi astăzi ce ne-a plăcut în mod deosebit la Botoşani, am răspunde la unison: frumuseţea şi curăţenia oraşului, ospitalitatea gazdelor, atmosfera de elevaţie culturală, bucuria neasemuită pe care o transmite întălnirea cu asemenea locuri încărcate de o profundă spiritualitate.
                                                    Prof. Maria Stoica,C.N.Mihai Viteazul

 
           
Fe stivitatea de deschidere
Presedinte onorific: prof.univ.Traian Diaconescu,Univ.A.I.Cuza 

 

Steagul Colegiului August Treboniu Laurian , din 1859
  

Lansarea cărţii “Aetas aurea-Feţele uni veac” (autor Maria Stoica)
                         în seara zilei de 14 aprilie 2009

































    
În vizită la Casa Memorială Nicolae Iorga,  0000ooFestivitatea de premiere la Casa de                            
                           la 15 aprilie2009                                 Cultură a Sindicatelor, 16 aprilie

,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu