joi, 16 ianuarie 2014

Retrospective



DIN CAIETELE DE LA ARACI



                                          Rotonda de la Araci
           
Araci este pentru scriitorii din centrul Transilvaniei un loc de referinţă, datorită istoriei sale care păstrează vie amintirea scriitorului Romulus Cioflec, prozator şi dramaturg din perioada interbelică.
Casa memorială, amenajată în perioada de după decembrie 1989 din iniţiativa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, conservă documente importante legate de biografia autorului şi bogata sa activitate publicistică, ilustrând o pagină reprezentativă din istoria culturii române. Mobilierul de epocă, fotografiile şi paginile de manuscris sunt o mărturie elocventă a vieţii scriitorului covăsnean, căci acestea cuprind într-o observaţie amplă imaginea unui trecut cu implicaţii bogate în viaţa culturală a timpului.
Din momentul înfiinţării sale şi până astăzi, Casa Memorială „Romulus Cioflec” găzduieşte numeroase reuniuni literare, este loc de pelerinaj pentru elevi şi sediu pentru simpozioane cultural-ştiinţifice. A devenit cunoscută nu doar publicului local, ci şi celui din afara zonei, din ţară şi de peste hotare. Putem spune că astăzi aceasta are rolul de a reconstitui demersul unificator întreprins odinioară de scriitorul covăsnean care a năzuit să călătorească prin toată lumea, păstrând locul de la Araci ca o zonă de centru de care sunt legate statornic trăirile sale şi din care-şi trage seva sensibilitatea sa artistică.
În fiecare vară, în intervalul 20 iunie – 10 iulie, de Zilele „Andrei Şaguna”, în perimetrul Casei Memoriale „Romuls Cioflec” se organizează o importantă întâlnire culturală, intitulată „La umbra nucului bătrân”, cu un nume inspirat de nucul venerabil care domină curtea, asigurând cu bogatul său coronament umbra protectoare pentru iubitorii de literatură  prezenţi la această întâlnire estivală. Oamenii de iniţiativă, care asigură întreaga suită a manifestărilor culturale, sunt dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii şi al Editurii Eurocarpatica, dr. Valeriu Cavruc, directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi dr. Luminiţa Cornea, „custodele spiritual” al Casei Memoriale, ajutaţi de o echipă valoroasă de colaboratori care veghează la buna desfăşurare a lucrurilor, dând întâlnirii caracterul de veritabilă sărbătoare a cărţii.
Aici participă scriitori consacraţi din centrul ţării, poeţi şi prozatori, eseişti, directori de edituri, coordonatori de reviste literare, precum „Astra” şi „Dealul melcilor”, „Vatra veche”, de care se leagă indisolubil numele scriitorilor Doru Munteanu şi Ion Topolog Popescu, al lui Nicolae Băciuţ şi Valentin Marica. Pentru spaţiul literar covăsnean, aceştia au apărut de-a lungul timpului în calitate de mentori şi promotori ai literaturii, oferind prilejul de a încuraja tinerele talente din zonă, ale căror creaţii au fost găzduite în paginile menţionatelor reviste, ori au fost promovate la concursuri. „Carmen patriae”, o importantă competiţie naţională a autorilor de poezie, organizată de Centrul cultural „Reduta” din Braşov, căreia i s-a alăturat în anul 2012 Festivalul Naţional de creaţie şi interpretare „Ana Blandiana” de la Brăila, sunt competiţii care au asigurat elevilor noştri posibilitatea afirmării valorice.
Oricărui călător, ajuns întâmplător în partea locului, curtea de la Araci i se înfăţişează cu modestia caracteristică gospodăriilor de la ţară. O casă cu pridvor, îmbrăcată în bolta viţei-de-vie, fântâna de piatră, acoperită azi cu un capac de lemn, dar păstrând tradiţionala roată, câteva straturi de flori, în partea dinspre drum – şi pomi fructiferi, dintre care cel mai impunător este nucul ajuns la o vârstă apreciabilă. La umbra acestui venerabil martor al istoriei locurilor au avut loc, de-a lungul timpului, cele mai importante rotonde literare, ce s-au întipărit în memoria afectivă a participanţilor.
Cadrul rustic, atmosfera specială asigurată de prezenţa poeziei, scoasă din tiparele obişnuite ale unei lansări de carte, impresia că timpul stă în loc, căldura toridă a zilelor de vară care îndeamnă la căutarea unui loc umbrit, asigurat de coroana bogată a „nucului bătrân” au imprimat un caracter specific acestei reuniuni anuale. Este un prilej de a aduce faţă în faţă scriitori de facturi diferite, dialogând pe tema atât de variată a literaturii contemporane, şi mai cu seamă o bună ocazie de a supune atenţiei publicului autori consacraţi, ori nume care-şi fac debutul în domeniul literar. Este un minunat mod de a celebra literatura, cu fervoarea meritată.
Astăzi spaţiul de la Araci a căpătat configuraţie modernă, asigurată de pavajul din lemn care acoperă curtea, întinzând un pod simbolic între casa memorială şi pavilionul multimedia, unde se proiectează filme şi se organizează programe complexe.
La adăpostul bătrânului nuc s-a amenajat un amfiteatru cu trepte de lemn care permite unui număr mare de spectatori să asiste la programele literare organizate în aer liber.
Noua înfăţişare a casei memoriale sporeşte farmecul zilelor de vară petrecute în acest perimetru, loc de refugiu şi adăpost pentru înfăptuiri de ordin spiritual. Mai presus de toate stă cultura încorporată aici, privilegiul de a lăsa afară grijile cotidiene şi de a te dedica plenar literaturii, de a comunica şi de a rezona la unison,  într-o idee generoasă.
Cu timpul, numele unor scriitori români a căpătat o rezonanţă aparte pentru publicul covăsnean, datorită prezenţei lor statornice la reuniunea literară de la Araci, care le-a oferit ocazia de a-şi lansa în acest cadru cele mai recente creaţii literare. Unele dintre acestea se regăsesc în paginile cărţii “Cronici în vitralii”. Pentru autor a fost de fiecare dată o bucurie deosebită posibilitatea de a le cunoaşte îndeaproape opera, prezentându-le cărţile.
Poeţii Ionel Simota, Anthonia Amatti, Ioan Suciu, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Nadia Cella Pop, Ion Ciurea, profesorii Doina Dobrean, Ligia Dalila Ghinea şi Stelian Răducanu, jurnaliştii Angela Bărsan, Maria Graur, Horia C. Deliu, Ştefan Danciu, Ioan Drăgan, Ioan Negulici, Dan Manolăchescu şi Petre Străchinaru, dar şi mulţi alţi prieteni ai locului, oameni de spirit şi iubitori de cultură, de-a lungul timpului şi-au pus amprenta asupra vieţii literare din zonă, participând cu munca lor la constituirea unui apreciabil edificiu cultural.
Prezenţa statornică la Araci a cărturarilor, a publicului larg, iubitor de cultură, poate fi privită  ca un permanent omagiu adus cuvântului pe care l-a slujit cu devotament şi scriitorul covăsnean Romulus Cioflec.


                                                                                                                         Maria Stoica

Rotonda de la Araci, iunie 2010
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu